Dans vid Ausavréet med ombytingarna.

Apropå ”Dans bort i vägen på lördagsnatten”, spelman och fjärdingsman var viktiga personer på den tiden vid allmän dans i Näsumstrakten.

Det fanns förr också flera anspråkslösa dansplatser i Näsumstrakten. En av dessa var vägskälet i Eskekärra där vägarna delar sig mot Näsum, Åsen. Platsen kallades ”Ausavréet” och spelmannen satt på ett ”mjölkabor”, då han underhöll i dansen med handklaveret.

För några år sedan ordnade Näsums Hembygds-och Fornminnesförening en nostalgitripp med dans i ”Ausavréet” med ombytingarna från Olofström. Dagen började med avtäckning av en minnessten över platsen. Ett originellt följe kom per cykel från Sandströms gård utklädda modell med barnvagn lastad med docka och diverse ”starka dryckerbierlåda” på cykeln m.m. På ”mjölkaboret” satt musikanterna och spelade.

Platsen fylldes snabbt av besökare som varit och dansat på platsen då det begav sig och nuvarande näsumsbor passade på tillfället att svänga sina lurviga i dansens virvlar. Om ni vill läsa mer om gamla dansbanor i Näsumstrakten finns artikeln att läsa i vår årsbok från 1993.

Se även kommande evenemang med Mats Thell som visar filmen om Valje Nöje, Ulla och John från Valje är på besök 14 oktober kl.1500.

Text: & Bild: Torgils Svensson & Ulla Olsson

Föregående artikelKorsets Kraft gör skillnad
Nästa artikelFull aktivitet under e-Medborgarveckan