Bromölla
Butiken second hand på industrigatan har utökat från barnkläder till att också innefatta inredningsdetaljer, husgeråd och mycket mer som kan försköna hemmet.

Bild2_cmykButiken second hand drivs av Bromölla Kommun, som en daglig verksamhet för vuxna med olika funktionsnedsättningar. Lillemor Andersson och Louise Lagrelius är verksamhetens grupphandledare och ser till att fördela arbetsuppgifterna mellan brukarna. Meningen med butiken är att brukarna ska ha en meningsfull daglig verksamhet och pengarna som de tjänar in går tillbaka till butiken i form av renoveringar och nya butiksinredningar.
– Vi tar emot det mesta, utom vuxenkläder, möbler eller stor och otymplig elektronik, till exempel vitvaror, berättar Louise. Är man osäker går det bra att ringa oss.

Det är 11 stycken brukare som arbetar i butiken under olika arbetspass. En av dem är Emelie Svensson. Hon har varit med nästan från starten och hon trivs jättebra.
– Jag tycker att sitta i kassan är roligast, ler Emelie. Det är bra att vi får försöka och prova, och kan be om hjälp om vi behöver det.

Bild3_cmykAllt som skänks till butiken gås igenom, tvättas, sorteras och prismärks innan det kommer upp på hyllorna. Priserna är låga för att få ruljangs på sakerna, så att brukarna har arbetsuppgifter att utföra.
– Det är inte många som vet att vi har mycket mer än bara barnkläder, och att vi tar emot mer också, säger Lillemor. Vi har öppet alla måndag till torsdag från kl. 09:30 – 15:15 och på fredagar från kl. 09:30-12:00. På helgerna är det stängt och mellan vecka 28-31 har vi semesterstängt.

Kika gärna inom Butiken second hand, för att både handla och skänka!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelFjärdeklassare fick prova traditionella hantverk
Nästa artikelDramatiskt triangeldrama i Tiansgårdens trädgård