Är du som undertecknad och njuter av ledighet under ordnade former eller helt avkopplad hela sommaren?

I ungdomens tid började sommarens planering tre till fyra veckor innan sommarlovets start. Samtidigt som Åhusparkens program delades ut bestämdes sommarens parkbesök. När man kom fram till midsommar då Pernilla Wahlgren spelade i Åhusparken sprang tiden i en rasande fart och när hösten med Kim Larsen i Parken kom så var det ny planering. Sommaren kändes väldigt kort och man saknade densamma väldigt mycket.

Man levde för sommaren som var stramt inplanerad och innehöll inte någon nämnvärd reflektion. Av många anledningar kan man i dag säga att tiden går så himla fort men med minnet från ungdomsåren sätts det i relation till hur man i dag planerar.

I år har midsommar försvunnit runt hörnet och juli månad påbörjats. Först nu sitter man med en kort planering av ledighet och sommaraktiviteter. En viktig aktivitet som ska vara med är avkoppling. Det skulle jag försökt att pracka på mig själv vid 15-16 års ålder. Hade troligen sparkat rakt bakut. Det var full fart och inget annat, parken kompisar, grill och camping. Fanns det något tråkigare än när man skulle vara stilla och tyst i en husvagn på semestern när det regnade, som det alltid gjorde på den tidens sommar. Pappa skulle vila middag och då skulle man var stilla och gärna tyst så han kunde få sin tupplur. Husvagnslivet är inget jag fört över på mina barn utan här har det varit stugor runt i Sverige och lägenheter utomlands.

Så nej ingen vila eller avkoppling skulle jag gillat då. Numera är det en kombination av vila och avkoppling som man njuter som bäst av. Eftersom jag driver verksamheter som har olika årstider som toppbästa så lägger jag aldrig av en telefon mer än under dagen. Den måste kollas och följas upp men viktigast är det ändå att reflektera över vart tiden försvunnit.

Det jag kallar njuta av ledighet under ordnade former är att var avkopplad men uppkopplad och nåbar under dygnet. I solen med en god dricka som fruns egentillverkade flädersaft njuter man av sommaren i stillhet och samlar krafter inför en mörk och härlig höst. Att man numera även kan njuta av hösten ger även kraft och minskar nedstämdhet när sommaren är slut.

Så håll ut snart kommer hösten och innan dess bjuds det upp till Diggiloo i Bromölla.

Jag önskar alla läsare en trevlig sommar.

Text: Patrik Lundin

Föregående artikelMidsommarfirandet vid Garvaregården i Nymölla 2023
Nästa artikelTrädgårdsdagen 19 augusti kl. 10 – 16, Slottet Sölvesborg