Vinslöv
”Jag går upp tio i fem varje dag. Nästan.”
Tack för att du tog dig tid att ställa upp på denna intervju! Hur tänker du generellt om olika saker du tar dig tid till?
Jag är ju en hopplös människa som har svårt att säga ”nej”. Jag tänker att de som bara säger ”nej” missar väldigt mycket roligt. Jag säger nästan alltid ”ja”, om det inte är en alldeles för stor grej. Kanske säger jag ”ja” till grejer som jag egentligen inte reder ut men är man flexibel löser det sig ofta på något sätt.
Det jag säger ”nej” till, det är om jag känner att jag blir utnyttjad. Men jag vill gärna hjälpa till i olika sammanhang och då känner jag att jag gärna betalar med min tid.
Det finns ett talesätt som lyder att ”tid är den enda rättvist fördelade resursen”. Ändå säger vi ibland att ”vi har inte tid”. Tycker du att detta talesätt stämmer?
Visst, 24 timmar har vi ju alla men en del orkar mindre av olika anledningar och behöver kanske vila mycket. Det för tankarna till mitt jobb. Där tror jag att jag vilar, konstigt nog. När jag går och passar kossorna hemma, då vilar jag hjärnan. När jag engagerar mig i Vinslövs församling, då flyr jag kossorna och vilar kroppen. Den här kombinationen är viktig, annars hade jag nog inte pallat med! Sen så ”power napar” jag typ tre gånger om dagen för att jag ska orka med. När vi t ex har förmiddagsfika så lägger jag mig på golvet en kvart och somnar oftast en liten stund. Sen när det är middag och eftermiddagskaffe gör jag likadant. Jag lägger fötterna på en stol för att räta ut ryggen och då slappnar jag av otroligt lätt där. Hinner jag inte med detta så kan det bli en slags stress av att jag inte gjort det.
Alla vet ju att bönder arbetar mycket, är uppe tidigt och ofta skördar sent på kvällen. Hur gör du för att hinna med allt?
Jag går upp tio i fem varje dag. Nästan. Det är faktiskt enklare att ha samma rutin varje dag. Då har man inga ”måndagsmorgnar” och kroppen är inställd på det.
För två år sedan ramlade jag och skadade axeln. En sjukgymnast gav mig några träningsuppgifter, att dra i gummiband och sådär. De sa att ”det får du göra resten av livet”. Jag svarade att jag skulle försöka prioritera det men det är svårt att komma ihåg det på kvällen och ofta känner man ”nej, nu är jag trött och måste gå och lägga mig” och på morgonen hinner jag inte för jag måste vara ute i stallet kvart över fem. Då svarade sjukgymnasten ”Ja, men om du går upp tio minuter tidigare så hinner du!”. ”Jaha, är det så enkelt?” svarade jag.
Så när jag gått upp så tränar jag de här övningarna i tio minuter och äter frukost. Det är bara att gilla läget och bestämma sig för det. Sen jobbar jag ett fyratimmarspass innan det är dags för fika. All mjölkning ska vara klar vid sju och sen är oftast min arbetsdag över – om det inte är något sammanträde jag ska vara med på. Sen brukar jag gå och lägga mig cirka kvart i elva. Ofta somnar jag framför TV:n. Jag har som kvällsrutin att när jag har lagat och ätit mat så kollar jag på TV och mejlen samtidigt. Det blir lite multitasking.
Hur kan en typisk vecka se ut för dig?
Ja… basen är ju korna så det är ju de som styr mitt liv rätt så mycket, kan man säga. Jag håller mig mest bland korna, lastar foder och så. Sedan är det otroligt mycket grejer man pysslar med. Lagar grejer och så.
Jag är ordförande i kyrkorådet i Vinslövs församling och är med i AU (arbetsutskottet). AU har möte en vecka innan kyrkorådet och kyrkorådet har möte en gång i månaden. Och sen så är jag ju kyrkvärd. Det brukar vara en kyrkvärdsträff var tredje månad. Och så är det kyrkvärdskapet som jag har på gudstjänsterna i Gumlösa. Jag är också med i Internationella gruppen. Sen stöttar jag kyrkoherden Ida i en del saker, som t ex rekrytering av personal, utöver dessa möten.
Är du en ”kalenderbitare” som har flera veckor fullmatade med arbete, möten osv?
Nja, jag har ju kalendern i telefonen. Jag förstår inte hur jag klarade mig innan för det är ju väldigt smidigt med påminnelser och allt. Den är ett otroligt hjälpmedel!
Kalendern är rätt så intecknad. Det är mycket möten. Men jag har bestämt att det ska vara roligt. Det är en sådan där inställningsgrej. Folk som säger att det är så tråkigt – den inställningen vill jag inte ha! Jag har bestämt att det ska vara roligt, och då är det så.
Händer det att du känner dig stressad? Vad gör du då?
Ja, det händer nog att jag känner mig stressad. Det kan bli för mycket ibland. Men oftast så försöker jag beta av det som är viktigast. Det som är överst på listan. Sen får man prioritera bort det som kan vänta. Och ska man prata stress då, ja, vädret kan ju vara en sådan där stressgrej. Vädret är nyckfullt.

Vad tycker du om att komma för sent? Har du något knep för att undvika det?
Jag försöker att inte vara försenad, men det händer ju någon gång. Det är tråkigt när det händer. Jag är inte den som kommer i väldigt god tid heller. Då blir jag stressad, då vet jag inte vad jag ska göra. Då tycker jag att det är ”spilld tid”.
När är du ledig – vad gör du då? Har du något sätt att ladda batterierna?
Jag brukar åka skidor 4 dagar i februari.
I lantbruksvärlden kan man åka på studieresor. Tidigare har jag haft som rutin att åka på en sådan varje år. Då tittar man på kossor mestadels, och så lite kulturella grejer. Det är i 4-5 dagar. En kort, effektiv resa där man umgås med likasinnade.
Vi är ett gäng kompisar som fikar på lördagarna. Det har vi gjort i typ 25 år. Det är ett sätt att sitta och prata av sig. Sedan att man träffar folk i olika situationer. Det gör att man lättar på trycket.
Till sist, finns det något bra tips du skulle vilja ge till andra om hur de kan använda sin tid bättre?
Att prioritera det man tycker är viktigt. Sedan är det ju frågan vad det är. Det är ju olika för olika människor. Jag kanske prioriterar bort mig själv ibland. Man kanske borde prioritera sig själv mer. Ibland. En del prioriterar bara sig själv. Men jag får ju en kick när jag engagerar mig och hjälper andra. Det som är viktigt behöver ju inte vara det som är roligt. Och roligt, vad är det? Detta tycker jag var roligt!

Text: Nick Ljungdahl
Foto: Ida Wäreborn

Föregående artikelBromölla kommuns skolor i Coronatider
Nästa artikelEkonomiavdelningen i nya lokaler