Ledtråd 1 – Något gjort av papper som man blev glad eller berörd på annat sätt av. Ledtråd 2 – det finns redan två lokala böcker fulla med bilder av dem.

Västra Blekinge Vykortsklubb som bildades år 2003 har 35 medlemmar. Som en aktiv vykortsklubb gäller det att veta mycket om olika vykort som var de tryckts, vilka det är på bilderna samt hur många det finns av samma utgåva.

Varför samlar man då på vykort undrade jag. Svaren gavs av gruppen som arbetat fram den tredje boken om och med lokala vykort från Sölveborg med omnejd. Man blir lite detektiv och man träffar mycket människor när man söker svar på vilka personerna är eller var vykorten är tagna. Helt klart en nostalgitripp.
Att vi sen ger ut en bok gör att man bevarar en bit av historien till våra barn och barnbarn.

Hur modernt är det med vykort? Det ökar mer och mer. Då många använder facebook och andra sociala medier för att skicka hälsningar så blir det mycket personligare med vykort. I den första boken fanns vykort från åren 1900-1925, i den andra boken vykort från 1920-1955 och i den tredje så återfinner vi lokala vykort från 1900-1969.

Jan Böckman berättar att man kan lägga ner hur mycket tid som helst på att få fram fakta som ger vykortet en helhet. Ett vykort från 1920-talet med ett fotbollslag från Lörby tog många timmars möte med ett stort antal människor för att reda ut. Jan fick verifierat de allra flesta men två var man inte riktigt säkra på.

Det blir allt svårare att säkerställa personer på de gamla vykorten då många av de som förekommer på desamma efterhand blir äldre och faller ifrån. Även förändringar på hus och växtlighet gör det ibland svårt att känna igen korten.

Från 50-talet och några årtionden framåt kom en helt ny typ av vykort, nämligen dansbandsvykorten. Det var många som samlade på de olika dansbandens vykort. En annan typ var luciavykort som också fanns i Sölvesborg. Smakprov på dessa finns även med i boken.

Denna sista boken som gruppen påpekar att det troligen blir, har tagit åtskilliga timmar att färdigställa. Gruppen och många övriga medlemmar har arbetat med att samla in och sammanställa materialet sedan i september 2014 och i april 2015 lämnades underlaget till tryck.

Man kan köpa den from 1/7, i första hand på Killeboms marknad. Den säljes även på platser enligt annonsen. Boken innehåller 176 vykort som är tagna i Sölvesborg med omnejd.

Klubben efterlyser fler vykort från läsekretsen som man kan ta del av och kanske kan det vara intressant för många att de kommer fram ur byrålådan.

Tänkt på den inledande frågan? Vad delades ut i Stockholm fem gånger om dagen under tidigt 1900-tal? Ja svaret är vykort dvs dåtidens sms.

Text & Bild: Patrik Lundin

Föregående artikelDuka midsommarbordet med hallonsill och Hennings Special
Nästa artikelBilträffar på Bellas Place i sommar