Malin sprider värme och glädje i stallet.
Malin möter upp med ett stort leende på läpparna. Hon hälsar glatt på ridskoleeleverna som just gjort entre i stallet. Hon slänger några ord till alla vi möter och stämningen är varm och hjärtlig.
Ett lugn infinner sig så fort man kommit in i stallet. Hästarna står i sina boxar och bara väntar på att få bli ompysslade. Malin berättar att stallet har 25 hästar som går lektion, som samtliga ägs av henne, men att det totala antalet är 40. Det är allt ifrån inackorderingar till unghästar. Ridskolan har ca 200 ridande elever varje vecka och i stallet tittar 40-50 besökare in varje dag. Detta tycker Malin är underbart eftersom hon poängterar hur viktigt hon tycker att det är att man alltid känner sig välkommen dit. Hon säger att hennes förhoppning är att alla ser det som en av Fritidsgårdarna i Sölvesborg. Dörren står öppen för alla som vill 7 dagar i veckan. Helt enkelt ett stall för alla.
Malin håller inte några lektioner längre men arbetar flitigt som domare på hopptävlingar. Hon är ute och dömer i princip varje helg under hela året. En av hennes 3 döttrar, Elin,  har gått i mammas fotspår och är utbildad ridlärare/ instruktör. Elin arbetar på Bokeslätt. Malin är den som driver ridskolan sedan 2008, har personalansvaret och ansvarar för de inackorderade, medan det är klubben som äger anläggningen. Klubben har i sin tur 2 vaktmästare anställda.
Det händer massor av kul saker på ridskolan. Populärare än nånsin är det att åka på ridläger. Man erbjuder dagridläger, hopp ridläger och konfirmationsläger. Den gångna sommaren var alla 7 läger fullbokade och reservlistan var hur lång som helst. Redan nu kan man boka ridläger 2020, den perfekta julklappen! Det finns massor av aktiviteter under hela året såsom höstridläger då man mixar ridning, middagar och mysigt boende i stugorna på området. Sedan har vi den superpopulära Tant & Gubbkvällen med ridning och mat. Den arrangerar man 1 gång per termin och den blir fullbokad på nolltid, så håll Er framme om Ni blir sugna på att sätta lite krydda på tillvaron.
En annan aktivitet att uppmärksamma är handikappridningen. Ridning är verkligen något som fungerar för alla. Hästarna är lugn, trygga och rutinerade lektionshästar. Man har även ridlekis en gång i veckan, som vänder sig till barn mellan 6-10 år. Då varvar man ridning med teori, 30 minuter av vardera. Dessa lektioner kan man förboka och prova på. Det finns även nybörjargrupper för vuxna. Malin berättar också att man kan använda sitt friskvårdsbidrag till ridning. Det blev godkänt relativt nyligen och hon vill gärna upplysa att det gäller, då många inte verkar känna till det ännu. En annan positiv info vi får är att man kan få ridning på recept om läkaren anser att det är det som behövs för rehabilitering.  Att umgås med djur är nyttigt för både kropp och själ, det är vi nog alla överens om.
Man anordnar under året ett flertal olika tävlingar, såsom hoppning, dressyr, pay & jump och combotävling. Är Ni nyfikna på när det händer spännande saker på Bokeslätt har de både en fb-sida och en Instagramsida man kan följa som de uppdaterar ofta.
Malin vill slå ett slag för att det ofta anordnas aktiviteter. Närmst kommande är en julbasar, som ungdomssektionen ordnar, den 15/12 kl 13-15. Då bjuds det på stämningsfullt luciatåg och maskeradhoppning bland mycket annat. Malin hälsar alla hjärtligt välkomna och ser hoppfullt fram emot ett lika fullspäckat 2020.
Vi avslutar med att fotografera i stallet och man känner lugnet som infinner sig i kroppen när endast ljudet av en häst som mumsar på hö hörs. Det är som bomull för själen att umgås med hästar och att Bokeslätt ser sig som en fritidsgård gör det möjligt för alla att få ta del av det. Bokeslätt, stallet för alla.
Text & Foto: Jeanette Olsson
Föregående artikelMy blev årets Lucia i Bromölla
Nästa artikelFörsta advent firades med julskyltning