Helena Pasma från Olofströms Kvinno- och Tjejjour samt Laila Honkonen från socialförvaltningen.

Du som kvinna, lever du eller har levt i en relation, med upplevelser som förminskar ditt värde.

I våras genomförde Olofströms Kvinno- och tjejjour, tillsammans med socialförvaltningen i Olofström en gruppverksamhet. Här träffades kvinnor för att få kunskap i vad våld är. Om psykisk manipulation och normaliseringen av våldet i sin relation, varför hon stannat kvar och gjort de val hon gjort. Även upplevelser och absurda händelser som de utsatts för av mannen i sin relation.

Nu i september startas en ny grupp. Deltagarna från i våras gav goda recensioner och de har berättat att de nu känner sig gladare, starkare och inte längre känner sig ensamma om sina känslor och upplevelser.

– Allt handlar om att stärka sin självkänsla, att hjälpa kvinnor som har levt eller lever i en relation med utsatthet av våld och manipulation, berättar Helena Pasma som jobbar som anställd i kvinnojouren och fortsätter.

– Våld i en relation kan te sig så olika uttryck, en handling som smärtar, kränker eller skrämmer dig till att göra något mot din vilja eller avstå från att göra något du vill, är alla vålds-handlingar.

För att få kvinnor att förstå att de är utsatta för just våld och få dom att våga anmäla sig till oss och gruppverksamheten så ställer vi frågor som:
Ber du ofta om ursäkt? Anklagar din partner dig för att du ofta gör fel? Känner du dig kontrollerad? Känner du inte igen dig själv som den du brukade vara eller känner du dig isolerad?

– Dessa frågor är bara några som ses som att man skulle vara utsatt för en normaliserings-process av psykisk manipulation – våld, där kvinnorna ifråga-sätter sin egen psykiska hälsa, och hon tar på sig skulden till mannens beteende.

– Vi välkomnar kvinnor till att känna en gemenskap i gruppen.

Syftet med träffarna är att deltagarna ska få träffa andra kvinnor med liknande erfarenheter. Att känna igen sig i varandra och att dom ska få en insikt att de inte är ensamma om sina upplevelser. De ska också få kunskap om vad våld är och alla känslorna som följer. Våld är en brottslig handling där allt ansvar är förövarens.

– Vi träffas 1 gång i veckan i 8 veckor, men vi kan erbjuda fler träffar. Gruppledare för projektet blir jag tillsammans med Laila från socialförvaltningen. Våra ramar i gruppen är allas lika värde, vad man än har för erfarenheter eller inte erfarenheter av. Alla får själva välja om eller hur mycket man vill dela med sig av och om man vill vara anonym, hela gruppen har tystnadslöfte.

– Vi lyssnar, vi tror på henne och vill hjälpa kvinnor att stärka sin självkänsla, avslutar Helena.

Text: Daniel Sverkersson
Foto: Roger Olsson

Föregående artikelHälsodag med PRO Norje
Nästa artikelReptil tobak har utökat sin verksamhet