Kristianstad
För 14 år sedan startades Gustaf Hellström-sällskapet med syfte att lyfta fram den Kristianstadbördiga Gustaf Hellström, inte bara som författare, utan även som journalist. En av initiativtagarna är Lennart Leopold och tillsammans med ordförande Disa Lundgren är han en av sällskapets många passionerade och engagerade medlemmar.
Gustaf Hellström föddes i Kristianstad den 28:e augusti 1882 och avled i Stockholm den 27:e februari 1953, men ligger begravd på Östra begravningsplatsen i Kristianstad. Våren 1900 tog han studenten från vad som idag är Söderportgymnasiet, fortsatte sina studier i Lund för att sedan lämna Sverige 1907. Som reporter för Dagens Nyheter kom han att verka i storstäder som London, Paris och New York, i en tid under stor förändring. Han skildrade bland annat arbetarnas kamp för ett bättre samhälle och kvinnornas kamp för rösträtt i London och även Olympiaden i London 1908, fransmännens liv i Paris under första världskriget och Hitlers första tid vid makten i Berlin 1933.
– Gustaf Hellström är känd främst som författare, säger Lennart Leopold, som är webbmaster och redaktör för sällskapets medlemsblad. Och vi vill lyfta fram honom också som journalist och reporter.
– I hans reportage och samtidsskildringar finns en stark känsla för de som har det svårt och en stark känsla för sociala orättvisor, inflikar Disa Lundgren. Speciellt klarsynta är hans reportage om vad som händer i Tyskland vid tiden när Hitler kommer till makten.
Eldsjälarna i Gustaf Hellström-sällskapet arbetar flitigt med att publicera samlingar med Hellströms reportage, med stöttning av bland annat sällskapets medlemmar och Svenska Akademien, där Gustaf Hellström själv blev invald som ledamot 1942. Reportagesamlingen “Gustaf Hellström i tredje riket – Vittnesmål från Hitlers nya Tyskland” som sponsrades av Svenska Akademien, köptes in i 90 exemplar av gymnasieskolorna i Kristianstad.
– Vi har också en vision av att kunna digitalisera Gustaf Hellströms verk, ler Lennart. Vi har släppt en e-bok av “Den Gången”, den sjätte boken om Hellströms romankaraktär Stellan Petreus som skildrar hur Stellan verkar som utrikeskorrespondent i Frankrike strax före och under första världskriget. Man kan se paralleller mellan romankaraktären Stellans upplevelser och Hellströms egna.
– Min personliga favorit är “Dagdrömmar”, säger Disa. Och den vill jag gärna se digitaliserad. Det är en fin barndomsskildring, som handlar om Stellans uppväxt och barndom, och även om det aldrig nämns rakt ut så är det tydligt att den utspelar sig i Kristianstad.
Gustaf Hellström-sällskapet har även verkat för att lyfta fram andra författare, journalister och skribenter som levt och verkat i Kristianstad med omnejd. I samarbete med Kristianstad kommun genomfördes projektet Det litterära Kristianstad, när 25 skyltar med litterära texter placerats på platser som förekommer i författarnas verk.
Under sommaren har man kunnat följa med ett par av styrelsemedlemmarna på litteraturvandringar genom staden för att genom intressanta och engagerande berättelser och historier komma närmre Kristianstads stolta litterära traditioner. Förutom Gustaf Hellström finns bland annat Hjalmar Söderberg, Fredrik Böök, Birgitta Trotzig och Eva Ström representerade på skyltarna.
Är man intresserad av någon av Gustaf Hellström-sällskapets samlingsböcker, en snygg Gustaf Hellström-t-shirt eller att bli medlem kan man surfa in på www.gustafhellstrom.se.
Som medlem får man ett medlemsblad två gånger om året och kan ta del av Gustaf Hellström-sällskapets spännande projekt.
Text & Bild: Petra HorningDSC_0809-cmyk-web

Föregående artikelKundservice i världsklass hos Holje El
Nästa artikelSquash Club Kristianstad bjuder på fartfylld racketsport