På Marmor och Granit i Kristianstad möter jag Kai Marklin som är en av de tre delägarna.  Företaget har funnits på Industrigatan sedan 1943 och där är i dagsläget 8 anställda. Utöver arbetet på Marmor och Granit är Kai sedan drygt ett år tillbaka ordförande för stenindustrin i Sverige.

Sverige är ett väldigt litet land inom sten. I Europa är Italien ett ledande land, och mycket importeras därifrån. Dokumentationen av stenen är väldigt noggrann, och man ska kunna utläsa på vilka breddgrader som stenen är bruten.  Fördelen med svensk sten är att den är van vid frost och tål denna. När man tittar på kvaliteten av sten, ska den vara utan sprickor och vara i färg som är typisk för den sorten.

-Som kund hos oss får kunden en trygghet. Alla vi som jobbar här kan sten, och vi har mycket sten i lager som våra kunder kan välja bland. Om vi inte har det kunden eftersöker, hjälper vi självklart till med att ta hem.  Men eftersom sten är ett naturmaterial så kan det vara avvikelser i färg, fast att sorten är den samma. Därför är det bra att kunden fått se precis den biten sten som de köper. Totalt sett är cirka 70% av hela stenindustrins försäljning för utonhusbruk.  Hos Marmor och Granit är cirka 50% av försäljningen på bänkskivor.  Ute i fabriken visas hur man mäter och skär ut plats för spishällar och vaskar, i bänkskivorna.  En demonstration med fåror i bänkskivan för vattenavrinning är imponerande.

– När våra kunder ska köpa en  produkt från oss erbjuder vi en helhetslösning. Vi kommer ut och mäter, man vill inte gärna att det fattas eller är några millimeter för mycket. Sedan åker vi tillbaka och gör jobbet efter de mått som vi tagit hos kunden. Sedan installerar vi vår färdiga produkt, berättar Kai.  Utöver bänkskivor säljs bla. fönsterbrädor, gravstenar och badrumstillbehör. Besök gärna www.marmorgranit.se för inspiration bland naturens eget material, sten.

Vi på INFO-Bladet tackar Marmor och Granit för pratstunden och rundvandringen i fabrik och lager.

Text och bild: Elin Troedsson

Föregående artikelBland 150 sorters rosor på Kristinelunds Plantskola
Nästa artikelPå två hjul runt Åhus och vidare