Lars Y Ericsson jobbar flitigt på sitt kontor i Olofström. Olofström
Fastighetsmäklare Lars Ericsson har varit i branschen sedan 1976. Han driver ett litet framgångsrikt franchisebolag som jobbar efter Sparbankens beprövade koncept Fastighetsbyrån.

Det som Fastighetsbyrån har lyckats med är att inta en ledande position och hög marknadsdel inom fastighetsbranschen. I regel förmedlas husen snabbt till rimlig kostnad och man slipper t.ex. de dyra uppstartskostnaderna på tusentals kronor som vissa mäklarföretag väljer att ta ut oavsett om huset blir sålt eller inte.
– Jag tror på det jag gör och vill inte att mina kunder ska riskera några egna pengar om deras hus inte blir sålt, kunderna är väldigt viktiga helt enkelt, säger Lars.
Olofströms Husmarknad
Husmarkanden i Olofström ser i dagsläget mycket bra ut. Omsättningshastigheten är god och har ökat för varje år. Det finns ungefär 130-140 hus till salu i Olofström idag och därmed ganska många hus tillgängliga. Under de senaste åren har det blivit ett fåtal nybyggnationer och man fokuserar hellre på husen som redan finns här. Priset på äldre hus i Olofström är billigare om man jämför produktionskostnaden för att bygga ett nytt. Därför finns det en hel del i kommunen att välja på.
Varför är det så många hus tillgängliga då?
En sak som kan påverkar är att 30- och 40-talisterna väljer att flytta från sina hus av olika anledningar. Det kan exempelvis vara att huset de bor i är för stort när barn har flyttat hemifrån eller att det kan vara jobbigt att underhålla. Man väljer att bo i lägenhet så man slipper allt jobb med att underhålla på äldre dagar. Många ungdomar väljer också att flytta från Olofström när skolan är över, för att studera på en annan ort eller resa.
– Många kommer tillbaka till Olofström när de blir äldre för att bosatta sig och skaffa familj. Det är en jättebra ort att bo i och framförallt en trygg ort, berättar Lars.
Samtidigt som många ungdomar flyttar från orten kommer ungdomar från större städer som Stockholm och Malmö hit. Lars tror att det beror på livskvalité. Det som finns i städer kanske inte lockar alla på samma sätt, utan man letar efter lugn och ro på en mindre ort. Att Volvos fabrik ligger i Olofström kan också spela stor roll när det gäller inflyttningarna.
Under de senaste 10 åren har husmarknadens utveckling varit mycket stabil i Olofström. Finanskrisen 2008 påverkade många företag men inte fastighetsbranschen i Olofström. Det kan ha berott på många saker men framförallt rimliga huspriser i området. Det kostar i regel inte mer att bo i en villa än i en lägenhet.
Lars Ericsson trivs med sitt arbete och tycker både det är stimulerande och intressant.
– Man träffar så mycket folk i den här branschen och det är trevligt. Åldrarna är mycket varierande men jag träffar många ungdomar som köper sitt första hus här i Olofström.
Framtiden ser positiv ut och Lars tror på goda husmöjligheter i Olofström.

Av: Veronika Brink

Föregående artikelSjung och Hoppalong – Då man inte kan sitta still
Nästa artikelHotell Fritzatorpet presenterar Nöjeskompaniets julshow