Karlshamn
Visste ni att Karlshamn inte alltid har hetat just Karlshamn, utan från allra första början hette staden Bodekull. Den fyrkantiga stenen mitt på torget, vet ni historian bakom hur den kom till? INFO-Bladet fick äran att prata med stadsvandraren Pertti Pennanen som hade en hel del häpnadsväckande historier att dela med sig av.

Som ni säkert vet var det freden i Roskilde 26 februari 1658, som bidrog till att Blekige blev svenskt. Genast bestämde sig Kung Karl X Gustav för att påbörja arbetet att förena de före detta danska områdena med Sverige.
– Bodekull hade en bra hamn som var väldigt viktig för både export och import. Kungen hade planer på att anlägga en stad där och 1658 besökte Erik Dahlberg platsen och gjorde då stadsritningar för staden. Men det var inte förrän 15 september 1664 som Bodekull fick stadsrättigheter och det var en man vid namn Christoffer Schröder som drev frågan om att få stadsrättigheter.  År 1666 ändrades stadsnamnet till Karlshamn, berättar Pertti.

Danskarna kunde inte riktigt släppa taget om områdena de hade förlorat till Sverige utan startade 1675 ett nytt krig för att återta sina provinser. För att skydda Karlshamn byggde man en försvarsanläggning på Frisholmen i hamninloppet som man kallade Karlshamns skans, vårt nuvarande Kastell. Man utrustade Kastellet med 400 soldater och 242 kanoner. 1676 övertog danskarna färstingen men 1677 återfick svenskarna den.

1763 utbröt en stor brand i norra delarna av Karlshamn. Branden spred sig snabbt och inom loppet av några timmar hade 23 hus brunnit ner till grunden. På en av de tomterna byggde man upp Skottsbergska gården, en av Sveriges bäst bevarade köpmansgårdar. Den har blivit tilldelad ett kulturminnesmärke vilket har tryggat dess framtid. Vill man åka tillbaka till 1700-talet så visas Skottsbergska gården enligt överenskommelse med Karlshamns museum.

Realskolan, nuvarande Vägga Gymnasieskola, är ritad av arkitekten Gunnar Asplund och invigdes 1917. Från första början var det bara pojkar som fick gå på skolan men det ändrades 1929. Gunnar fick då utöka skolan och ritade en tillbyggnad som blev klar 1937. Gunnar Asplund blev senare en väldigt känd arkitekt och har ritat byggnader som bland annat tingshuset i Sölvesborg, stadsbiblioteket och skogskyrkogården i Stockholm.
– En annan byggnad med en fantastisk historia bakom sig är Villa Utsikten som är belägen en bit bakom Väggaskolan. Från början var det ett sommarhus men familjen som bodde där var så snäll och bjöd förbipasserande på fika. Familjen valde att göra om sitt sommarhus till fik och då kostade en kaffe med bulle bara 6 öre, säger Pertti.

I anslutning finns en minnessten som restes 1954 för att hedra soldaterna som låg i beredskap 1939-1945. Idag erbjuder Villa Utsikten gott om fikaplatser och ett besök är att varmt rekommendera.
Har ni lagt märket till den fyrkantiga stenen som finns på torget? Här kan ni läsa historien om hur den kom dit.

Det hela började med att Karl XII Gustav hade tagit sig till Turkiet där han lånade pengar av turkiska köpmän. När köpmännen ville ha tillbaka sina pengar flydde kungen men köpmännen följde efter honom och hamnade i Karlshamn, där de trodde att kungen befann sig. En kväll hamnade två turkar i bråk över en flicka och det utbröt slagsmål. Hela dramat slutade med att en av dem högg ihjäl den andra med en kniv.
– Mordplatsen är utmärkt med en fyrkantig sten kallad Turkstenen som påminner om händelsen, berättar Pertti.

Platser som är värda ett besök eller två:
-Utvandrarmonumentet i Näsviken
-Punschmuseet och det gamla tidningsmuseet som ligger i anslutning
-Alice Tegnérs barndomshus på Drottninggatan 34
-Skottsbergska gården
-Karlshamns museum

Text: Sarah Petersson
Bild: Kommunarkivet
Källa: www.karlshamnsvykort.se

Föregående artikelSkapa balans i kropp och själ
Nästa artikelRovdjuret lever!