eriksberg-1Eriksberg var tidigare en by som hette Mahra, även stavat Mara. De tre gårdar som fanns här köptes upp och en gård bildades i början av 1660-talet.

Den släkt som ägt Eriksberg längst är familjen Westfeldt som förvärvade gården år 1695 varefter den fick status som gods -herrgård. Gården har ägts av flera kända svenskar, bl a professorn och domprosten Jonas Wåhlin som köpte gården 1758.

Baron Eric Ruuth köpte Mahra av Jonas Wåhlin i början av 1770-talet. Eric Ruuth var finansminister till Gustav III mellan år 1786-1792, men fick sluta då Gustav III blev skjuten på maskeradbalen i Stockholm.

Det var Eric Ruuth som ändrade namnet Mahra, som gården döpts till efter byn Mahra som låg här redan på dansktiden, till Eriksberg. Han flyttade 1781 sina säterirättigheter från Savolax län i Finland till Mahra och passade då på att döpa om gården efter sig själv. Eriksberg stavades förr i tiden Ericsberg.

Den 3 april år 1827 blir Greve Carl Tage Mörner ägare till gården. Carl Tage är inte så känd i historien som hans kusin Carl Otto Mörner, det var nämligen han som tog Karl den XIV Johan från Napoleons Frankrike hit till Sverige. Havet gick ända upp till gården tidigare, i slutet av 1800-talet dikades gården ut så att man fick en stor åker öster om husen. 1938 köptes gården av Bengt Berg. Han var zoolog, författare och naturfotograf. Det var han som började hägna in gården på grund av sin forskning om kronhjorten.

Sista hägnet har Bengt Bergs son Iens Berg gjort och det var klart 1976.

eriksberg-3eriksberg-2

Där finns numera kronvilt, dovvilt, vildsvin, mufflonfår och visenter. Jakt erbjuds. Dagens ägare Rune Andersson, Mellby Gård AB, genomför en omfattande satsning på Eriksberg. År 2008- 2009 påbörjades nybyggnationen av hotellrum, konferensrum och restaurang. Alla rummen är unikt inredda med tema på safari, djur, natur och växtlighet -allt som Eriksberg står för. Huvudbyggnadens rum har namn efter dåtidens ägare, Baron Ruuth, Greve Mörner och Dr. Berg.

”Kostallet”, mitt på gården, började byggas om år 2008 till restaurang för 300 sittande gäster, med ett av Sveriges modernaste kök. Köket användes också som visningsexempel tack vare sitt moderna utförande. Restaurangen och köket hann användas i 2½ månad innan branden den 17 juli 2010, då allt brann ner utom stenväggarna som fortfarande står kvar. Branden började med att blixten slog ner i huset bredvid och branden spred sig då det tog eld i träbalkarna i taket.

-Branden var bara ett gupp på vägen, nu tar vi nya tag och ser att möjligheterna ökar när vi får bygga upp verksamheten igen, säger Per-Arne Olsson, Vd för Eriksberg. En hotellbyggnad byggs vid havet med 4 executiverum och 1 svit. Uppe på gården byggs 20 nya hotellrum med relaxavdelning, restaurang och konferens. Detta beräknas färdigt den 18 oktober då de första gästerna är inbokade.

Weekendpaket finns för mindre och större grupper. På grund av branden i år, som förstörde utställningslokalen och restaurangen, kan julmarknaden inte genomföras. Men en 9-rättersmeny med julinspiration serveras med förbokning. ”Kostallet” återuppbyggs och beräknas vara klart under 2011 och då blir det julbord och eventuellt julmarknad.

Föregående artikelDet väldoftande och välgörande företaget Organique, först ut i Sverige.
Nästa artikelGaltsjöns Wärdshus