Heliga Valborg, var en abbedissa, och sades vara en engelsk prinsessa som reste till Tyskland för att missionera bland de hedniska tyskarna på 700-talet. I samband med att hon blev helgonförklarad år 870 flyttades hennes kvarlevor till Eichstätt den 1:e maj och firandet kvällen innan hennes namnsdag är till minne av den flytten. Under medeltiden växte det fram en kult till hennes ära, som ägnade sig åt att motverka onda krafter och häxkonster. Heliga Valborg är också skyddshelgon för de som är smittade av rabies.

I Dala-Floda i Dalarna lever traditionen om Valborrarna kvar. Valborrar är personer utstyrda i masker och dräkter som ska föra oväsen kring valborgseldarna. Maskerna ska vara ”fulare än trollen” för att hjälpa till att skrämma bort just troll och annat otyg innan man för första gången släpper ut sina djur på bete på våren.

Sista april så var det förr om åren brukligt att ungdomarna skulle ”bära maj i byn”. Så kallades det när ett sällskap eller tåg med ungdomar, prydda med lövkvistar och blommor, gick från hus till hus i byarna och sjöng majsånger. När man sjungit för de som bodde i husen dekorerade man deras dörrar och fönster med ris och kvistar, och blev sedan belönade med något ätbart som ungdomarna sedan serverade på en fest efteråt.

Text: Petra Horning

Föregående artikelSumo Sushi på Södertorg
Nästa artikelGualövs skola förvandlades till en medeltida marknad för en kväll