Mycket är dolt i dagens samhälle. Sådant som hade kunnat hjälpa oss, informera eller bara hade varit bra att veta. Mellan 2000 och 2011 dödades 189 kvinnor av män de haft en nära relation till. Män som det litade på och älskade. Detta gäller bara män som har blivit dömda eller erkänt, vilket gör det till en suddig siffra. Men det finns de som kämpar mot våldet.
Kristina Westman och Karin Svensson jobbar på kvinno- och tjejjouren och har startat en slags manifestation mot mäns (dödliga) våld mot kvinnor. Ett cykelprojekt som startar i Umeå den 1 september och pågår i 30 dagar.
– Det var genom Kerstin Weigl och Kerstin Edbloms artikelserie om mäns våld mot kvinnor i Aftonbladet som det började, säger Karin. Det var då jag började fundera på jag skulle göra något för att uppmärksamma detta. Cykla hade varit kul men eftersom de flesta sa nej till att hänga med var det inte så lätt.
– Haha jag sa ju ja senare, lägger Kristina till.
– Än så länge är det bara vi två som cyklar från Umeå till Olofström (189 mil). Rutten kommer gå sick sack ner i Sverige och finalen blir i Olofström på skördedagen den 29 september.
Sträckan på 189 mil ska motsvara de 189 offer som dog mellan 2000 och 2011. Totalt är det 24 kvinno- och tjejjourer som cyklar olika sträckor och ställer upp i kampanjen på olika vis.
Det finns krav som följs mot kampanjens mål. Det är bättre rättskydd för kvinnor och barn som utsätts för manligt våld. I det flesta fall när en kvinna utsätts för våld, tvingas hon flytta från staden där hon bor och byta jobb.
Idag lever kvinno- och tjejjouren på ekonomiska bidrag från Länsstyrelse, kommun och bidrag från privatpersoner och föreningar.
Diverse statstjänstemän får vykort under nedcyklingen för att även starta en politisk aktion mot våldet, upplyser Karin.
– Om vi kan hjälpa en enda kvinna att ta sig ur ett våldsamt förhållande är det värt det, avslutar Kristina.
Om man vill läsa mer om kampanjen och alla förberedelserna, finns en blogg att besöka; 189mil.wordpress.com

Föregående artikelHöstyra i Olofström
Nästa artikelBodagarna har kommit för att stanna