Leif Lagercrantz

Karlshamn

Leif Lagercrantz är en historie intresserad gåramålare som målar hus i akvarell, men även bilar och motorcyklar. Bilderna är väldigt detaljrika och de senaste åren har även Leifs katt Maya synts till i målandet. Till hösten släpper Leif Lagercrantz en ny bok med namnet ”Några bitar Karlshamn” som kommer att innehålla 77 akvareller. Det börjar i Nya stan, sedan Drottninggatan, Kungsgatan och avslutar vid Näset. Boken har hårda pärmar och Leif Lagercrantz har skrivit lite om husens historia som han målat. 50 exemplar är en bibliofilupplaga och med dem kommer det att följa med en litografi. Boken kommer att säljas på olika platser i Karlshamn och i samband med att boken kommer ut är tanken att ha en utställning samtidigt om pandemin tillåter. Tavlorna från utställningen kommer då att vara till salu.

Tidigare har Leif gett ut boken Fiskare, kungligheter och konstnärer, som innehåller akvarellbilder från Karlshamns södra kvarter. Leifs far Arne Andersson var en känd Karlshamnsprofil som tog många bilder på hus och därför finns det ett tort arkiv med många gamla fotografier med hus som Leif kan måla av. Leif har alltid målat hus sedan han var barn. Han hade Wille Carl som teckningslärare som var en känd Karlshamnstecknare och en annan stor inspiration var Karl-Gustav Idström som Leif gick en textningskurs hos och som tipsade Leif om riktiga akvarellfärger. Thure Wallström var en målare som tyckte att Leif skulle måla olika hus för att dokumentera dem för framtiden. Det finns många bakgårdar i Karlshamn och eftersom Leif var brevbärare på 1970-talet fick han se fantastiska miljöer.

– Man träffar roligt folk när man är ute. Ibland träffar jag på husägaren och blir bjuden på kaffe. Man bygger relationer, berättar Leif. Att det blev just akvarell är för att han är inarbetad med det. Leif berättar att det är viktigt med bra färger, penslar och papper. Han sitter helst inomhus i sin ateljé och målar och det tar ungefär 50 timmar eller en vecka för en bild att bli färdig. Leif gillar gamla hus och fotograferar mycket ödehus. Att det blivit just målande av hus är för att det blir en dokumentation över något som inte finns längre. Ibland kan det vara svårt att få tag på bilder. Om huset finns kvar brukar jag gå dit och fotografera, berättar Leif. Många ger positiv respons på hans bilder och är intresserade av motiven. Leif gillar även antikviteter såsom gamla dörrar och nycklar. Han har en dörr ifrån 1760-talet i rokokostil som suttit på en fastighet på Drottninggatan, men den äldsta dörren i hans ägo är från 1600-talet. På Instagramkontot leiflagercrantz kan man se mer av Leifs bilder.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelFrån Globetrotter till Langate 3.0
Nästa artikelSpring för dig själv och för att stötta cancerfondens arbete