Roger Kullman, Marcus Svensson, Stefan Rehberg och Ulf Håkansson framför gamla Örseryds skola där de även har sin scoutstuga

Bräkne-Hoby
I Örseryds gamla skola från 1852 hittar man Bräkne-Hoby scoutkårs klubbstuga långt ute i vacker natur. Föreningen som funnits sedan 1932 är som en familj där de är runt 50 medlemmar. I Örseryds skola finns ett litet museum och vill man komma och titta är det bara att höra av sig.
2021 är ett friluftsår där Bräkne-Hobys scoutkår vill förmedla sin kunskap i allemansrätten och hur man gör när man inte har någon ström och vatten och vad man ska tänka på för att överleva i skogen. Föreningen är ute mycket i naturen där barn och ungdomar med olika kunskaper kan lära sig nya saker vilket de tycker är roligt.
– Det är mycket skärmar med datorer, surfplattor och mobiler idag. Då är det bra att få komma ut i skogen för att lära sig något annat, berättar Ulf Håkansson. Under pandemin har de inte ställt in, utan ställt om.
– Friluftslivet är ett verktyg för att övervinna hinder berättar Stefan Rehberg.
De hade gärna velat kunna aktivera funktionshindrade barn mer eftersom Bräkne-Hoby scoutkårs motto är ”Alla ska vara med”. Föreningen är måna om Bräkneån och arbetar med flera samhällsfrågor och naturvård. De jobbar med Ronnebyslingor där de satt upp vindskydd och de täcker upp där det inte finns leder. De har även hand om Byafesten i Bräkne-Hoby och har anordnat en demokrativandringsslinga som är som en tipspromenad samt att de plockar skräp en gång om året. Föreningen har även deltagit i en gammal tradition med fredsljuset som tänts i födelsekyrkan i Betlehem.
Lågan förs till Österrike där den med hjälp av scouter transporteras vidare ut i övriga världen. Fredsljuset förmedlar hopp och att vi är tillsammans trots att vi bor på olika platser. Ljuset stannade i Svenmanska parken i Bräkne-Hoby och transporterades sedan vidare norr ut via Örseryd.
Det var många som hörde av sig som ville tända egna ljus ifrån fredsljuset. Bräkne-Hoby scoutkår är ingen religiös förening men tycker att det är en fin tradition att föra vidare.
Bräkne-Hoby scoutkår är enda scoutkåren i Ronneby kommun berättar Ulf Håkansson. De rekryterar gärna fler vuxna till föreningen och vill poängtera att de arbetar även mycket med samhällsfrågor där man inte behöver vara ledare till barnen utan det finns mycket annat man kan syssla med.
Det man inte kan nu kan man alltid lära sig. Det är ett speciellt liv att leva som scout. Ulf Håkansson är med i Bräkne-Hoby scoutkår för att han var scout redan som barn. När hans barn inte visade intresse för sporter provade de scouterna istället och fastnade för det.
-Scouting är ett sätt att leva. Man har användning för det hemma och på jobbet och det går inte att sluta med det, säger Stefan Rehberg. Marcus Svensson började i scouterna i tredje klass och har sedan dess stannat kvar. Roger Kullman har varit med i Försvarsmakten och har ett stort intresse för överlevnad i skogen.
Det kan vara bra att ha en vevradio, vattenledningssystem och varuinpackad mat berättar han. När man köper ett stormkök är det bra att ta reda på hur den fungerar innan man beger sig ut i naturen. Då kan man säkerställa så att allt man behöver finns med. Om det skulle hända något i Bräkne-Hoby är Bräkne-Hoby scoutkår mest förberedda vid kris tror föreningen.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelKeramik, måleri och samiska smycken i Sternö vindhamn
Nästa artikelIntressant informationsträff om man går i tankarna till att köpa hund