Sommartorpet

Bromölla

I slutet av 1800-talet var Rudolf Unné vid flera till-fällen och jagade på Olof Malmberg ägor i Ivetofta. I en bevarad jaktjournal finns bl.a. noterat att den 11 april 1899 var det jakt på enkelbeckasiner och i juli samma år bedrevs andjakt vid Levrasjön.

Det var förmodligen så att under dessa vistelser i trakten fann han denna underbara plats för sitt tilltänkta sommartorp. En plats för avkoppling från stads- och köpmanslivet i Kristianstad. Tomten täckt av snårskog och björnbärssnår inköptes 1903 från markägaren Per Jönsson och 1905 påbörjades byggnationen. Det mesta av byggmaterialet kom från trakten och takvassen var förmodligen skördat på Levrasjön.Vid denna tidpunkt var Unné i 30-årsåldern och många blev de somrar som han, frun Anna och barn och även sedan barnbarn fick uppleva och tillbringa vid Ivösjöns strand. Då byggdes kojor, man badade och fiskade och klättrade i gråpäronträdet, härliga sommarminnen som blev oförglömliga för dem alla. Det var många släktträffar och gillen med affärsbekanta som avlöste varandra under åren. Herrarna med punschglas och cigarr och damer i fina huvud onader njöt av tillvaron, medan sol eller måne glittrade i de kluckande vågorna mot strand. Till detta förgylldes atmosfären med bl.a. flaggan i topp, vars stångfäste av sten ännu finns att beskåda på platsen. Gästerna kunde övernatta i Lillstugan, en liten fastighet invid som inköpts av Striefert, som bl.a. varit sjöman men också målare. De första åren tog man tåget från stan till Bromölla, men omkring 1910 inköptes en bil av märket Wandrer av tyskt fabrikat som ersatte tåget som färdmedel. Vid färden genom byn uppstod irritation bland de som bodde invid sockenvägen djuren blev oroliga och det hände att hästar föll i sken. Fanns nog många som kanske vill förbjuda färden! Det föranledde att det från ansvarigt håll utfärdades ett tillstånd med rätt för Unné att framföra sitt fordon genom byn. Tyvärr har denna raritet försvunnit genom olyckliga omständigheter.

Rudolf och Anna i sin Wandrer

1920 inköptes en båt, Carls-hamnssnipan, en inombordare som var sex meter lång och vägde ca: två ton. Sjösättningen på våren och upptagningen på hösten var ett stort folknöje, de flesta boende i närheten deltog, Olof Malmberg, August Nöbbelin, Per Jönsson och Prästa John Svensson för att nämna några. Många färder gjordes med sällskap bl.a. till Ivö kan man tänka. 1960 var man behjälplig vid en båtolycka med fem inblandade som alla hamnade i vattnet men som slutade lyckligt för alla.Sommartorpet var i släktens ägo fram tills 1971, då kommunen efter en del turer gick in och köpte fastigheten. Denna förblev obebodd, och den 2 maj 1977 fattade byggnadsnämnden beslut om rivning, och vid en brandövning den 17 november samma år var det gamla sommartorpets öde beseglat. Däremot finns fortfarande spår efter bryggan och gråpäronträdet bär fortfarande frukt. Berättat av barnbarnet Pieter Unné. Rudolf Unné 1875-1965 drev affärsrörelsen Rud Unné på Västra Storgatan 37 i Kristianstad fram tills 1965, då sonen Anders tog över rörelsen som i samband med hans pensionering 1977 upphörde.

Text & Foto: Ivetofta Hembygdsförenings årsskrift 2020

Föregående artikelKonstutställningen Mem har lockat många besökare
Nästa artikelPensionat Strömbacken det mysiga stället