Humlan och Honungsrosen.

Jag såg ett reportage i TV från Rosendahls Trädgårdar i Stockholm där temat var en pollineringsvecka för ”Biologisk mångfald och mat på bordet”.

Citat från Alfred Einstein: ”Om bina försvann skulle människan vara död inom fyra år”. Det här stämmer med den senaste forskningen till 100%.

Var tredje tugga vi äter har med binas pollinering av frukt och grönsaker att göra. Binas hälsa påverkar vårt lokala ekosystem, men också globalt. Allt hänger ihop.

Hur kan man hjälpa humlor och bin?
Bin behöver boplatser som bihotell t.ex och sätt gärna ut små fat med vatten på olika ställen i din trädgård. Biodlare stödfodrar om det finns för lite vintermat och sparar ramar under våren med honung och tar tillvara på en honungslösning från avtäckningsvax. Stödfodring kan också göras på sensommaren. Du och jag kan köpa honung direkt från lokalproducerade småskaliga producenter. Ta hand om landsbygden och vara rädd om den.

Godis för humlor och bin
Var glad för både klöver och maskrosor i din gräsmatta, det tycker bina om.

Ta reda på vilka blommor och örter som du kan odla i din trädgård som bina gillar.

Att göra ett ”gotländskt änge” med ängsblommors mångfald är viktigt för bina eftersom ängsblommorna försvunnit mer och mer och endast syns vid våra dikesrenar.

Sälgen blommar redan i april till maj. Kärleksörten blommar från juli till september.

Odla gärna dina egna kryddor. Salvia är väldigt populär bland humlor och bin, likaså rhododendron och förstås den krämvita honungsrosen med sin gula mitt.

Läser att humlan också är ett bi! Det visste jag inte!

Lavendelblå fält och gula fält av raps är toppen för bihälsan. Bland träd så uppskattas lind och kastanjeblommor bäst.

I ”Allt om biodling” står det att den lilla gurkörten anses vara en av de bästa biväxterna med högt värde för nektar, har ett medelvärde för pollen samt en lång blomningstid från juni till september.

Bihotell i äppelträd.

Varför är humlor och bin så hotade?
Det odlas för lite olikartade grödor på allt större åkrar.

Bekämpningsmedel tar kål på insektslivet.

Myror och möss tycker det är mysigt i bikuporna, där de kan flytta in.

Talgoxen äter bin till frukost och bålgetingen är mördaren: vrider huvudet av biet.

Hur blir man biodlare?
För att bli en bra biodlare så finns det olika utbildningar i binäring inom olika studieförbund, där biodlaren kan anmäla sig till någon lokal biodlarförening.

Som en början kan biodlaren skaffa en kupa och ett bisamhälle, enkel utrusning för ca:3000-3500 kr. Ekonomiskt stöd kan sökas hos www.bibanken.se. Vill du inte ha en egen bikupa kan du också adoptera vin genom ”Bee Urban”. Städerna behöver också bisamhällen.

Ett tips från en biodlare: ”Pilla inte så mycket i kuporna utan lyssna på dem och observera deras beteende”.

Bamses dunderhonung
Jag frågade en biodlare om ”Farmors recept var hemligt” och fick följande svar: ”Farmor är en god biodlare som skött om sina bin och välkomnat dem i trädgården. Farmor har också tagit hand om honungen med både omsorg och kärlek”.

Källor:
Samtal med Elisabeth Knutsson och Bo Jönsson, Pensionat Strömbacken, Intervju med Karen Friberg och Arvid Jansson i Norra Stensjö ur ”Presspunkten Nr 5/2013” av Karin Mattsson-Coll, Qigong enligt Biyun ”Låt livskraften återvända” av FAN XIULAN, Fältflora av Björn Ursing, Naturguiden – Det Bästa, https://alltombiodling.se, Växter som humlor och bin gillar – Bee Urban .

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelGör ett besök hos nya kulturhuset i Nötabråne – Få en oförglömlig upplevelse!
Nästa artikelSölvesborgsgolfare toppar Skånska Rundtouren