Birgitta Thulin - Författare till boken "Familjerna".

Näsum

Birgitta Thulin skriver lokalt präglade romaner. Nu har turen kommit till hennes barndomstrakter. Familjerna är hennes senaste roman, den gavs ut mitt under pandemin och har handlingen förlagd till trakterna vid Ivösjön.

Birgitta är pensionerad gymnasielärare och läroboksförfattare. Tillsammans med en medförfattare har hon givit ut tolv läroböcker i ämnena historia och religion. Men så fick hon tid till att uppfylla sin dröm; att skriva historiska romaner. Tankarna kom för längesen, när hon läste historia vid universitetet och stötte på häxprocesserna. Då, när hon fördjupade sig i rättegångsprotokollen efter kvinnor som anklagats för att vara häxor, bundsförvanter med satan, människornas ende.

2015 gav Birgitta ut romanen Anklagad med handlingen förlagd till två små byar i Småland på 1600-talet, häxförföljelsernas tidevarv. Anklagad gav mersmak, hennes läsare ringde och mailade, de ville ha en fortsättning. Det blev Vägen till Växjö och Lin, sobel och hermelin.Efter trilogin kom Ullhunden som handlar om en liten pojkes uppväxt i ett fabrikssamhälle på 1950-talet. Den följdes av Gröna ögon som delvis utspe- lar sig på Huseby slott men för snart läsaren ut i världen, till Paris och Sankt Petersburg där den berömda operasångerskan Christina Nilsson och uppfinnaren Alfred Nobel blir betydelsefulla personer för huvudpersonen, den mycket matlagnings duktiga Johanna, Christinas barndomsvän.

Birgitta bor numera halva året i Bromölla kommun, i Sonarp, en liten by i det nordligaste hörnet av kommunen. Många har frågat henne varför hon inte skriver något om sin egen hembygd. Jo, nu, romanen heter Familjerna, tiden är slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Då, när fattigdomen, en ständig kamp för brödfödan, många barn, trångboddhet och oro för smittosamma sjukdomar präglade många människors liv.

Vi får i romanen följa två familjer i deras kamp för brödfödan. Bönderna behövde arbetskraft, men arbetstiderna var oreglerade, säsongsvisa och lönerna var mycket låga. Var emigrationen till Amerika ett alternativ, ja, för många av de unga, för de som lyckades spara ihop till överfarten. Men en spirande industrialism låg bakom hörnet. På Ivön fanns kaolin och den nystartade verksamheten i Bromölla behövde duglig arbetskraft. Många unga pojkar kastade dynggrepen och vände ryggen åt böndernas usla drängalöner. Men trots, fattigdom, olyckor och sjukdomar slutar romanen om Familjerna i dur och man ser en ljus framtid skymta i horisonten.

Kyrkoherden i Näsum har en framträdande roll i romanen om Familjerna. Han är en sann människovän och klarsynt men oroas naturligtvis över hur socknen åderlåts på dugliga, unga, starka män och kvinnor som ger upp sin hembygd för möjligheternas land, Amerika.

Birgitta är sekreterare i Smålands författarsällskap och invald medlem i Sveriges Författarförbund. 2018 fick hon Alvestas kulturpris för romanen Anklagad. Hon ger ut sina romaner på eget förlag. Familjerna finns tyvärr inte att köpa i Bromölla. Intresserade köpare hänvisas till Alvesta bokhandels webbutik eller till Maxi i Olofström, Ivetofta sparbank i Näsum och Närbutiken i Näsum.

Text & Foto: Patrik Lundin

Föregående artikelHVH Bygg satsar på miljövänlig isolering
Nästa artikelNytt år och Nya möjligheter